Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Μήπως το κινητό σας στέλνει τα επίπεδα στρες... στα ύψη;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που τσεκάρατε τις κλήσεις στο τηλέφωνό σας; Πριν δέκα λεπτά; Πριν δύο; Ή μόλις τώρα; Βάσει των ευρημάτων της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA), το πιο πιθανό είναι να είστε «διαρκής ελεγκτής», καθώς 4 στους 5 ενήλικες παραδέχονται ότι ελέγχουν συνεχώς ή συχνά τα emails, τα SMS ή τους λογαριασμούς στους στα κοινωνικά μέσα.
Και όμως, αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια, μπορεί να σας βαρύνει με στρες.





Φετινή έρευνα του APA διαπιστώνει πως το άγχος «χτυπά» κυρίως τους ανθρώπους που είναι «κολλημένοι» στα smartphones και τα παρόμοια gadgets. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε κλίματα από το 1-10 (με το 10 να είναι το «πολύ άγχος») οι «διαρκείς ελεγκτές» των gadgets τους αξιολόγησαν τα επίπεδα του στρες τους έως το 5,3 κατά μέσο όρο. Στον αντίποδα, οι άνθρωποι που ασχολούνταν με την τεχνολογία σε αραιότερη βάση αξιολόγησαν τα επίπεδα του άγχους τους στο 4,4.
Η έρευνα «χτυπά το καμπανάκι» και στους ανθρώπους που διαβάζουν τακτικά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εργασίας τους (ακόμη και στις ημέρες διακοπών), καθώς τα επίπεδα του στρες αγγίζουν το 6,0 κατά μέσο όρο.
Οι 4 τρόποι που το κινητό σας στρεσάρει
Σαν να μην έφτανε η έρευνα, υπάρχουν επιπλέον ευρήματα ψυχολόγων σχετικά με τα «κακά» της τεχνολογίας, η οποία ναι μεν έχει αλλάξει τη ζωή μας προς το καλό, μας έχει επιφορτίσει όμως και με ανησυχία και στρες.
Στις ημέρες μας όλοι οι άνθρωποι καταβάλλονται από την ανησυχία του τηλεφώνου και παρακάτω ακολουθούν 4 τρόποι που δείχνουν, πως η τεχνολογία σας στρεσάρει.
1. Το άγχος της χαμηλής μπαταρίας
Περίπου το 90% του πληθυσμού υποφέρουν από το άγχος της μπαταρίας, αισθανόμενοι πανικό εάν αυτή πέσει κάτω του 20%. Κατ' αυτό τον τρόπο τσεκάρουν διαρκώς το κινητό τους, ώστε να δουν αν θα διαρκέσει η μπαταρία ή εάν θα κλείσει το κινητό τους. Η ιδέα αυτή και μόνο τους προκαλεί άγχος και στρες.
2. Το άγχος της δόνησης
Νιώθετε δόνηση στην τσέπη σας ή βγάζετε διαρκώς το τηλέφωνο για να δείτε εάν κάποιος σας τηλεφωνεί; Μάλλον πάσχετε από το σύνδρομο των... κατά φαντασία κραδασμών, όπου ακόμη και αν δεν έχετε το κινητό στην τσέπη σας, νομίζετε ότι κάτι δονείται.
Αυτή η παρερμηνεία σας κάνει να είστε ανήσυχοι, παρερμηνεύοντας οποιαδήποτε «φαγούρα» ή μικροενόχληση ενδεχομένως αισθάνεστε.
3. Nomophobia (No mobile phone phobia)
Εάν φοβάστε να ζήσετε χωρίς το τηλέφωνό σας, τότε πάσχετε από nomophobia. Τι εστί nomophobia; Η nomophobia είαι μια από τις τελευταίες τεχνολογικές φοβίες, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες και είναι έχει στενή σχέση με το... κινητό! 
Τα συμπτώματα; Υψηλότερα αισθήματα άγχους, αύξηση καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης.
4. Fear of missing out - FOMO
Νιώθετε στρες να μην χάσετε το τι συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Τότε πάσχετε από ένα είδος κοινωνικού άγχους, το FOMO, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια ψυχαναγκαστική ανησυχία ότι θα μπορούσε το άτομο να χάσει την ευκαιρία για κοινωνική συναναστροφή, μια αξιοσημείωτη εμπειρία, μια κερδοφόρα επενδυτική επιλογή ή κάποια άλλη ικανοποιητική εκδήλωση.
Στα χρόνια των social media και της ασταμάτητης κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες ζουν με το κοινωνικό άγχος ότι άλλοι χρήστες ενδέχεται να ζουν μια ικανοποιητική εμπειρία από την οποία απουσιάζουν και χαρακτηρίζεται από την ακαταμάχητη επιθυμία τους να παραμένουν συνεχώς συνδεδεμένοι, ώστε να ενημερώνονται για το τι κάνουν αυτοί οι διαδικτυακοί τους φίλοι.
Εν κατακλείδι
Στην εποχή που διανύουμε, όπου ολόκληρη γενιά γεννήθηκε μέσα στο άγχος της έκθεσης και της αυτοπροβολής, ερχόμαστε αντιμέτωποι με επιπρόσθετο φορτίο στρες και άγχους, το οποίο μας μεταφέρει η αλόγιστη χρήση του κινητού. Μήπως ήρθε η ώρα να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε;
Με πληροφορίες από Health.com, prevention.com 

http://www.boro.gr